ALLERHELGEN OG HALLOWEEN
Allehelgen og Halloween
Allehelgensdag er 1. november – indført ca. 610 af pave Bonifacius den fjerde til minde om alle de helgener, der ikke havde deres egen dag.
Alle sjæles dag
I 998 indførtes Allesjælesdag – en mindefest for alle afdøde. På denne dag kunne man med bønner og ofre – husk det var den katolske kirke, der styrede - hjælpe de afdøde gennem skærsilden.
Kold mad og skærsilden
Det gjaldt også med madvanerne – f.eks. spiste man i Frankrig, Belgien og Italien – kold mad, for at svale de afdøde i skærsilden eller hirsegrød, hvor tanken var, at for hvert kort frelste man en sjæl.
Reformationen – og Luther
Med reformationen var det ud til højre med helgenerne. De to dage blev slået sammen til en dag, som man så kaldte Allehelgensdag.Det var i øvrigt også på allehelgendag, at Luther i 1517 slog sine teser op på døren til Allehelgenkirken i Wittenberg.
Keltisk tradition
Allehelgensdag har rødder i en førkristen keltisk tradition, fejret omkring 1. november. En slags nytårsfest. Helt efter bogen blev skikken gjort til en kristen fest. Nemlig en dag, hvor man skulle mindes alle de kristne, der var faldet for deres tro.
Pave Gregors edikt af 601
Pave Gregor den første udstedte i 601 et edikt, som fastslog, at missionærer skulle forsøge at kristne lokale skikke fremfor at afskaffe dem.Tilbad lokalbefolkning et træ, skulle missionæren indvi træet til Jesus frem for at hugge det om.
Alle Helgens Søndag
Allehelgens dag har de senere årtier fået en renæssance i folkekirken. Dog er dagen - ofte - blevet til den første søndag, hvor man i kirken læser navnene op på alle sognebørn, som er døde i det forgangne år.
Halloween
Og så er der jo Halloween, som er gået hen og blevet en stor ting i Danmark – ikke mindst for mange børn. Skikken har vi taget til os fra USA, hvor folk går udklædte rundt og beder om tricks or treat – og man laver hoveder af udskårne græskar.I USA fejres dagen 31. oktober. Herhjemme er det ofte den første lørdag eller søndag – når der er tale om offentlige arrangementer – halloween fejres. Og det med arrangementer, hvor børn møder udklædte op, skærer græskar ud, bliver ansigtsmalet osv.Andre – f. eks. daginstitutioner holder Halloween en hverdags eftermiddag. Halloween er blevet en stor dag i Danmark. Er man i tvivl, så kør en tur i landskabet og se store marker plantet til med græskar – eller se, hvordan supermarkederne bugner med græskar.
Roelygter
Herhjemme – og i øvrigt også Tyskland – minder skikken med udskårne græskar om roelygterne, som havde samme funktion. At lave sjov ved at skræmme folk. F.eks. ved at sætte en roelygte op på en mødding. Uha-da-da.