Aprilsnar

APRILSNAR
Holdes altid 1. april.


Skikken er almindelig i Europa fra 1600-tallet. Der er forløbere tilbage til det gamle rom, hvor der blev lavet sjov omkring nytår.I visse egne kendes aprilsnar som majkatten.  Hvor der blev lavet sjov 30. april eller 1. maj. Hvorfor 1. april. Måske fordi det er en dag, der er forbundet med en overgang – f.eks. fra vinter til forår. I folketroen er overgange vigtige.


At løbe april 

I 1700-tallet og frem gjaldt det om at få folk til at løbe april. Dvs. hen til et sted – eller få folk til at gøre noget. Det kunne være at sige til folk, at der er ildebrand et eller andet sted. Og når folk så spæner af sted, råber man aprilsnar. En anden almindelig spøg var at sende folk (en lærling) efter noget, der ikke eksisterer, som messingståltråd, håndevending, røgvender, rugbrødforlænger og sengevarme Jonathan Swift – forfatteren til Gullivers Rejser, udsendte i 1708 en almanak, hvor han forudsagde, at london-astrologen John Partridge ville dø af feber 29. marts. Den 30. udsendte Swift – under pseudonymet Isaack Bickerstaff - en pamflet, hvor han skrev, at Partridge var gået bort. Så 1. april blev P vækket af folk, der kom for at arrangere hans begravelse, og når han gik en tur i byen vakte han fuore.Om Partridge og Swift senere mødtes for at grine af historien over et godt glas rom, melder historien intet om.


Første april i medierne

Den dag ekcellerer medierne i det vi i dag kalder for fake news.  I år ville dagbladet Politiken rette en gammel stavefejl, så fremover skulle Politikken staves med dobbelt k. Spørger i mig, så var det ikke ligefrem en sekstjernet aprilspøg.Så giver jeg flere stjerner til Politiken, som under skraldkonflikten i Aarhus 2007-8- påstod, at mågerne i Århus var blevet så mange, at der ikke længere var føde nok, og derfor var begyndt at angribe mennesker.Og jeg giver også mange stjerner til Berlingeren for historien om, at Netto ville åbne butik i Rundetårnet.Eller historien som en Lokalrådio søsatte om, at en spritfabrik var kommet til at blande snaps og cognac – Drikken kunne man hente,  hvis man mødte frem med en dunk. Og det var der mange der gjorde.Og i 1914 kunne en københavnsk avis i øvrigt skrive, at solen havde sovet over sig og var derfor stået ni minutter for sendt op..Allerhelgen og Halloween


Læs mere her.
Danmarks flagdage


Læs mere her.
Grundlovsdag


Læs mere her.
Hekse i folketroen


Læs mere her.
Kristne helligdage


Læs mere her.
Kvindernes internationale kampdag


Læs mere her.