KVINDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG - 8 MARTS
Den 26.-27. august 1910 fandt den 2. internationale socialistiske kvindekonference sted i København. Konferencen var indkaldt af den tyske kommunist Clara Zetkin.
Et af de vigtige punkter på dagsordenen var en diskussion om, hvordan kvinderne fik almindelig valgret. Clara Zetkin foreslog, at der skulle indstiftes en årlig dag, hvor socialistiske kvinder skulle agitere for kvindelig valgret.
Den første gang blev 8. marts 1911, hvor Danmark, Tyskland, Schweiz, Østrig og USA deltog. I de følgende år holdtes kampdagen på forskellige dage om foråret. Og stedse, kom der flere lande til.På den 3. Internatioanle Kvindekonference i Moskva 1921 blev det besluttet, at 8. marts fremover skulle være den faste dag.
I Danmark holdt man de første år dagen på en søndag, hvor flere kvinder havde mulighed for at deltage.Det samme gjorde sig i øvrigt gældende med arbejdernes 1. maj, som heller ikke altid holdtes 1. maj.
I 1914 holdtes dagen på en søndag, som netop var 8. marts. Fremover holdt man fast ved 8. marts.Efter at kvinderne fik almindelig valgret i 1915 fik dagen en bredere betydning.I mellemkrigstiden blev dagen forbud i fascistiske og nazistiske lande.
Traditionen blev taget op igen i 1945/46, men svækkedes dog under den kolde krig.
Den nye kvindebevægelse – i kølvandet på 1968 – gav nyt liv til 8. marts. Og i FN’s kvindeår 1975 blev dagen officielt udnævnt til at være kvindernes internationale kampdag.I takt med at ligestilling har vundet frem har dagen fået en bredere betydning. Nye emner er taget op.
Men nogen stor folkelig dag er det vel næppe i dagens Danmark. .